Immacualta Intézet

Primariai utca, 13 szám
Rövid leírás:
Az Immaculata Intézetet 1855-ben Fogarassy Mihály kanonok alapította Ferenc József császár és Erzsébet királyné eljegyzése alkalmából.
A zárda romantikus stílusban épült az 1860-as években, tervezője és kivitelezője ismeretlen. A telket bölcsőde és kisdedóvó létesítésére Krauser Györgyné adományozta az egyháznak, Szaniszló Ferenc püspök a vincés nővéreket bízta meg az intézmény működtetésével. Az épület elődje már a 18. század elején állt, mai, egyszerű külalakját kapta meg az 1860-as években. Az épületet ekkor látták el emelettel, és 80 gyermek számára iskolát hoztak létre benne. Schlauch Lőrinc püspök 1891-től a váradi óvónőképzőt, 1894-től pedig polgári iskolát helyezte ide. Egészségügyi iskola Mózes Károly orvos vezetésével működött benne. A zárda történeti értéke jelentős, B kategóriájú műemlék.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.
2013-03-04 22:19:32

2015.03.22 15:14 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,369' E 21° 55,501' - egyéb

Vékony repedések láthatóak a fal egyes területein. Az ablakok fa keretei komolyabb renoválást igényelnek.