Ideg és Elmegyógyászati Kórház

Louis Pasteur utca, 26. szám
Rövid leírás:
A nagyváradi Ideg- és Elmegyógyászati Kórház tervezője és kivitelezője 1902-ben ifj. Rimanóczy Kálmán volt, aki az 540 ezer koronás beruházást 1903 októberére részlegesen, 1904 februárjára pedig egészében használatba bocsátotta. A korszerű, pavilonrendszerrel kialakított hatalmas épületegyüttes eklektikus stílusban készült. A főépület hangsúlyos középrészét manzárdtetővel fedték, a földszintjén zömök pillérek tartotta előtér taláható, amelyet szegmensívű árkádok nyitnak meg a homlokzat felé. Tükörmélyítésű pilaszterek tagolják a homlokzatot, közöttük egyenes lezárású hármas ablakokkal. A koronázópárkányon ma is olvasható a felirat: Saluti et solatio aegrorum – a betegek egészségére és vigasztalására. A középrész két oldalán hat-hat tengelyes, háromszintes épületszárnyak vannak, amelyeket egyenes záródású ablakok tagolnak.
Korabeli leírások szerint a főépületben az orvosi lakosztályok, a díszterem, az emeleten imatermek és adminisztrációs helyiségek kaptak helyet. A betegeknek fenntartott kilenc pavilont, amelyek a domboldalba lépcsőzetesen épültek, ma is hatalmas udvar választja el a főépülettől. Az épületet napjainkban is az elmegyógyintézet használja.