II. Rákóczi Ferenc rodostói ebédlőháza

Kúria, udvarház
Kassa,
Rövid leírás:
A magyar állam - Thallóczy Lajos kezdeményezésére - 1905-ben leszereltette és 29 ládába csomagolva Kassára szállíttatta Rákóczi fejedelem rodostói ebédlőházának művészi részleteit, hogy ott újra felépítsék az ebédlőház mását. A ház tervezési munkálatai a trianoni békeszerződést követően félbemaradtak. (Ugyanakkor 1926-ban az akkori isztambuli magyar követ Tahy László, a Külügyminisztérium megbízásából elkezdte felkutatni a már nagyon rossz állapotban lévő, a magyarokhoz köthető rodostói házakat. A magyar követ – a Külügyminisztérium utasítására és a török kormány engedélyével – 1927-ben 500 török fontért (1500 pengő) megvásárolta a Rákóczi ebédlőházának tartott 17. századi épületet.) A rekonstrukció végül – Lux Kálmán 1908-ban készített tervei alapján, a Hóhérbástya toldalék-épületének átalakításával – 1941-43-ban valósult meg a Kládek és fivérei cég kivitelezésében. Az ebédlőház tehát nem tekinthető az eredeti épület pontos másának.
Az ebédlőház berendezésének teljes befejezésére a háborús események miatt nem kerülhetett sor. Az épület 1990-ig múzeumi raktárként szolgált. Az 1990-es évek elején sor került az épület, valamint a belső berendezés, az ebédlőház egyes elemei (festett faburkolatok, stukkódíszítés, rácsos ablakok) restaurálására. Azóta Rákóczi emlékhelyként látogatható. A ház előtt állították fel a fejedelem egész alakos bronzszobrát.
Marcius