Hunyady kastély

A település központjában lévő kastélyparkban.
Rövid leírás:
A kastély története az 1721-es évben kezdődik, mikor is a kis-krestyeni és kéthelyi gr. Hunyady család, egy barokk kastélyt építtetett. Azonban a tűzvész miatt később klasszicista átépítést kapott. A kastélyban valamikor üvegházas botanikus kert is volt. A Hunyadyak a kastély mellett lótenyésztéssel is foglalkoztak, nagy méntelepet tartottak fent. Itt tartották Magyarország első lóversenyét 1814-ben. Ennek előzménye volt a sikeres lótenyésztés.

1814 és 1821 között pedig a birtokához tartozó keszi síkon országos hírű lóversenyeket rendezett. Gróf Széchenyi István 1828-ban „A Lovakrul” című könyvét, mely a magyar lótenyésztés alapműve gróf Hunyady József emlékének ajánlotta.
1866-os tűzvészt követően barokk-klasszicista stílusban építették át. Parkja a korabeli Felvidék egyik legszebb kastélyparkja volt sok egzotikus faritkasággal és dísznövénnyel. 1910-ben a család utolsó férfitagja gróf Hunyady László a kastélyt és a birtokot a nagysurányi cukorgyárnak adta bérbe. Az első világháború után a birtokot felparcellázták. A család utolsó nőtagjai egészen 1945-ig éltek itt. A második világháborúban az épület súlyos károkat szenvedett. Ezután különféle célokat szolgált, végül 1953-ban felújították és az 1960-as évek végéig iskolaként működött. 1974-ben a széleskörű rekonstrukció után művelődési intézeti központ lett.

Korunkban konferencia központtá, és kulturális,és oktatási központ is. Szálláshelyet is ad.

Kis-krestyeni és kéthelyi gr. Hunyady, a kis-krestyeni előnéven a nemesi ág szerepelt, grófi címet a kéthelyi előnévvel kapták.
Obrenovics szerb fejedelem felesége is Hunyady grófnő volt. Amúgy természetesen nem a híres Hunyadiak rokonsága. A 17. század elején Horváth néven kerül elő a család, ami Hunyad vm-ből származott, innen a nevük.
janos.egresi

Pusztavár (11.347 km)