Hunyadi-ház

Szabadság tér 18.
Rövid leírás:
A 14. században kialakult, gazdag bányaváros, Nagybánya nemesfém-bányászata és pénzverő kamarája miatt a királyság egyik legfontosabb településévé emelkedett. Az 1440-es években került Hunyadi János kormányzó birtokába, akitől fiához, Mátyás királyhoz került. E században élte egyik fontos virágkorát, amely többek között jelentős városi építkezésekben is megmutatkozott.

A középkori eredetű fő tér keleti házsorában, a térből kiágazó Kispénzverő (ma: Dacia) utca sarkán áll a 15-16. század fordulóján, gótikus stílusban felépült Hunyadi- vagy (Szilágyi) Erzsébet-ház. (Faragványai ezért ellent mondanak annak a hagyománynak, miszerint a házat a Hunyadi család valamely tagja építtette volna...) Tulajdonképpen nem is egyetlen, hanem két, a térről nézve \"egymás mögött\" álló házról van szó, melyeknek a Kispénzverő utca felől külön bejáratuk van (volt). Az épületben számos középkori, gótikus és reneszánsz faragott kőemlék, főleg ablak- és ajtókeret maradt fenn, melyek több helyen a hulló vakolat alatt kívülről is láthatóak... Fő téri, reprezentatív homlokzatát, rajta nívós gótikus ablakokkal, néhány éve a tér átfogó rendezése kapcsán felújították.

Az épület állapota romló. dúcolása is nagyon régi, az esőcsatorna sem védi, romossá vált.