Hősi emlékmű

Forrás: wikipedia.org

Világi plasztika, szobor
A település központjában, a 473 sz ház előtti közterületen
Rövid leírás:
Vága Árpád-kori eredetű, magyar falu a Mátyusföldön, a mai Szlovákiában. A községet a Magyar Királyság I. Világháborút követő összeomlása után cseh legionáriusok foglalták el. Az 1919-es Magyar Tanácsköztársaság Vörös hadseregének sikeres offenzívájaként felszabadult a közeli Érsekújvár, amit a vágai lakosok nyílt megmozduláson ünnepeltek. Ekkor a cseh karhatalom a tüntető tömegbe lőtt, négy ember halálát és számos sebesülést okozva. Az I. Bécsi döntés 1938-ban az akkor is magyar többségű Vágát Csehszlovákiában hagyta, de kétoldalú államközi szerződés eredményeképpen 1939 márciusában mégis Magyarországhoz kerülhetett.

Nem sokkal később közadakozás indult egy vágai országzászló és hősi emlékmű létrehozása érdekében. Ennek átadására végül 1939 október 1-én került sor számos világi és egyházi előkelőség jelenlétében. Az emlékmű talapzata csonkagúla alakú bástyát formáz, felső peremén mellvéd fogazott mellvéddel. E posztamensen életnagyságú "Hungária" nőalak szobra áll. Jobb kezével nemzeti színű zászlórudat ölel, balját földön álló, vitézi címert hordozó pajzsa tetején nyugtatja. A bástya fokán kiterjesztett szárnyú turulmadár ül. A bástya oldalára felkerült az I. Világháború 77 vágai hősi halottjának, illetve az 1919-es cseh vérengzés áldozatainak neveit tartalmazó emléktábla, valamint az ún. "Magyar hiszekegy" jól ismert sora: "Hiszek egy istenben, hiszek egy hazában"

Az 1944-45-ben helyreállított Csehszlovákia idején a turult cseh katonák összetörték, maradványait a helyi magyar lakosok elrejtették. A Hungária szobrot a helyi templomba menekítették és ott vészelte át a csehszlovák kommunizmus évtizedeit. A "Hiszekegy" verssorát is leverték ugyanekkor.

1992-ben helyi aláírás-gyűjtés indult az emlékmű helyreállítása érdekében. Az eredetihez hasonló formában felújított alkotás ünnepélyes átadására 1993 augusztus 22-én került sor. A turult azonban az 1990-es években ismeretlenek újból letörték...

2015-ben a község újból felújította az emlékművet. Ekkor helyreállt a zászlórúd piros-fehér-zöld festése, visszakerült a "Hiszekegy" két sora, a pajzson újra megjelent a vitézi címer. A turult a Hungária-alak lábánál helyezték el. 2020-ban, a Trianon 100 évfordulón, pár órára a magyar zászló is visszakerülhetett az emlékmű zászlórúdjára.

Az adatlaphoz felhasználtuk az Emlékhelyek a Felvidéken oldal (www.emlekhelyek.csemadok.sk) adatait.