Horváth Imre szülőháza

E kép forrása: Wikizoli / wikipedia.com
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Marghita
A település magyar neve: Margitta
Cím: Bălcescu utca 5. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás: A műemléki szempontból nem túl értékes, a 19–20. század fordulóján épült ingatlan azért jelentős, mert ebben a házban született Horváth Imre (1906-1993) erdélyi magyar költő. Az utcasorban álló, "L" alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület utcai főhomlokzatát átalakították, amelyen jelenleg két nagyméretű ablak, s egy üzletbejáró látható. Díszítésként, az ablakokkal egy vonalban, téglát utánzó kerámiát helyeztek el a homlokzatra. A két ablak között két emléktábla áll a költő tiszteletére. Belső, udvari homlokzatán üvegezett veranda áll, kétszárnyú ajtóval. Az épülethez jobb oldalt pilléres kapu kapcsolódik, cserepes koporsószerű tetővel.

Adatlapot készítette: schlosser

Közeli objektumok (légvonalban)