Híd a Murány folyón

Híd
A falutól keletre folyó Murány fölött
Rövid leírás:
Licétől keletre sok évszázada áll már egy fontos híd a Murány folyón. Első általunk ismert állapota egy sok nyílású, reneszánsz kőhíd volt, amely a 16. században épült fel. Azóta természetesen többször átépítették. Az eredeti hídnak hat boltíve volt, egyenként 4,2 méteres nyílású ívekkel.

Az eredetihez hasonlóan ma is 55 méter össz hosszúságú híd középső része általunk ismeretlen időben elpusztult. Az újjáépítésekor a középső ívek helyett egy középpilléren nyugvó, acél gerendás hídszerkezet készült, miközben a híd két végének eredeti szerkezete változatlan maradt. Ennek eredményeképp a középső hídnyílás ma 10,8 méter. Hogy ez az pusztulás, ill. átépítés mikor történt, nem sikerült megtudni. Azt tudjuk, hogy 1900-ban rekonstrukció folyt a hídon, de a mai szerkezet nem látszik ilyen réginek. Feltehetőleg - sok más, környékbeli hídhoz hasonlóan - a II. Világháború végén, a visszavonuló német csapatok tömeges hídpusztításának esett áldozatul e híd is, helyreállítására is ezután kerülhetett sor.

A leírás adatainak és képének forrása:
Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.