Haszid gettó

Zsinagóga
Balassa Zsuzsanna (ma: Krmanova) utca 5.
Rövid leírás:
Kassa a 19. századtól az északkelet-magyarországi zsidóság egyik központja is volt. Lakói között a zsidóság minden hitbéli irányzatának követői megtalálhatóak voltak. E közösségek különféle mértékben, de elkülönültek egymástól és a város nem zsidó vallású polgáraitól is. Mindegyikre jellemző volt, hogy igyekezett létrehozni saját intézményeit, imahelyét, társadalmi szervezeteit.

A Balassa Zsuzsanna (ma: Krmanova) utca 5 alatt az egykori haszid gettó területét láthatjuk. 1914-18 között Avrum Hersch Klein és Wolf Reichman vezetése alatt a Kárpátok északi oldaláról haszid zsidók költöztek be a városba. A kassaiaktól eltérően, akik németül vagy magyarul beszéltek, ezek a jiddist használták és öltözködésükben is elütöttek a többiektől. Kaftánt hordtak és filcből készült kalapot (strejmelt). A nem-zsidóktól elzárkóztak. 1918-ban hivatalosan is elismert imaegyesületet hoztak létre a Balassa Zsuzsanna u. 3-5/7-ben zsinagógát (1920-22) és egy egész zsidó negyedet létesítettek, mely teljes infrastruktúrával rendelkezett: munkahely, lakás, étkezés, imádkozási lehetőség is volt, melynek neve Chevra Sefardim (Szefárdok közössége). Az imaház mellőzött minden külsődleges díszt és komorságával az ősi templom áhítatát idézte. A telket egy magas kőfal zárta el az utcai fronttól. Ma már csak az egykori zsinagóga emlékezetet az itt lakókra. Az 50-es években átalakították a kassai Műszaki és Kísérleti Intézet részére úgyannyira, hogy elveszítette eredeti jellegét.

A leírás forrása Balassa Zoltán: Kassa. Történelmi városkalauz. Barót, 2016. című műve. A fotók forrása: Google Earth.

Scala Kabaré (0.086 km)
Bérház (0.126 km)