Harrach-kastély

Schlossgasse
Rövid leírás:
A monumentális épületegyüttes Burgenland legjelentősebb barokk épületkomplexuma. Egy, a törökök által lerombolt vadászkastély helyén építtette a Harrach-család 1701-11 között. Építésze Lucas von Hildebrandt volt. 1720-40 között VI. Károly Habsburg császár és király vadászkastélya, aki gyakran tartózkodott itt. (Még halálát okozó megfázását is egy itteni vadászaton szedte össze.) Mária Terézia bővíttette, majd lányának. Mária Krisztina főhercegnőnek és férjének Albert Kázmér szász-tescheni hercegnek adta. Később tulajdonosai voltak Károly, Albert és Frigyes főhercegek is, ők szintén alakítottak a kastélyon. 1949-ben tűzvész pusztította, s a főépület erősen megrongálódott. 1960 után kezdték helyreállítani, s ma ismét régi fényében láthatjuk. A magántulajdonban lévő kastély ma múzeum, a kiállítások mellett számos kulturális rendezvénynek is otthont ad.
A kastély főépülete egy egyemeletes, hosszan elnyúló tömegű palota, középtengelyre szimmetrikus elrendezéssel. Ehhez csatlakoznak hátulról egy hatalmas U-alakot formálva a különböző épületszárnyak. Ezeket három belső udvar tagolja. A főépület központi részét ión oszlopfős lizénák tagolják, a bejárat fölött pedig kiugró íves oromzat található, mezőjében a császári kétfejű sasos címerrel. A bejárat eleganciáját emelik az ajtó fölötti ovális, illetve kör alakú ablakok is. A főépület két oldalsó részén kváderköves díszítést figyelhetünk meg. A nagyterem két emelet magasságú, lapos tükrös kialakítású mennyezettel. Mennyezeti freskóját Maulbertsch festette 1765-ben, témája: az idő és a fény allegóriája. A díszudvarba (Ehrenhof) az udvar nyugati oldalán lévő bejáraton át jutunk el egy díszes, rácsos kapun keresztül. A díszudvart két oldalról határoló alacsony, kétszintes, manzárdtetős épületben volt egykor a konyha és az alkalmazottak szállásai. A második udvaron barokk kútépítményt találunk. A harmadik udvarban voltak az istállók, többek közt a lipicai ménes lovaival.
A kastélyhoz egy óriási park is tartozik, mely szintén bejárásra méltó.
2011-10-27 01:24:14

2012.07.21 11:30 Csillagtancos állapot: 5 - egyéb

Még a szemerkélő eső ellenére is lélegzetelállító volt a kastély is, meg a parkja is... Külön kiemelném még a kastélyban megvalósuló, igen színvonalas kiállítási programokat!

Falumúzeum (1.616 km)
Kálvária (5.328 km)