Háromvízi nagyolvasztó

Ipari objektum
A falutól pár km-re, a dél felé induló Háromvíz (Tri vody) völgyben.
Rövid leírás:
A 18. században a kincstár jelentős vasgyártó hálózatot alakított ki a Felső-Garam völgyében Breznóbánya és Besztercebánya között. A bányákból, nagyolvasztókból és hámorokból álló kincstári telepek központja Rónic volt. Az évszázados múltra visszatekintő vasgyártás gyors fejlődését a kincstári beruházások indították el az 1740-es évektől. A század végéig 2 nagyolvasztó épült Rónicon és több hámor a környező vidéken. 1786-ban felállították Rónicon a kincstári vasgyárak közös igazgatóságát, melyhez a századfordulón már hat nagyolvasztó és számos hámor tartozott. A 19. század közepén a hangsúly Zólyombrézóra helyeződik át, itt épül fel egy korszerű, de még vízi energiára és fafűtésre alapozott vasfinomító gyár, ami 1853-ban kezdte meg működését.

Az első háromvízi nagyolvasztót bányatársulatba tömörült besztercebányai és libetbányai polgárok alapították 1795-ben. Az előállított nyersvas feldolgozására azonban nem kaptak engedélyt, így tovább feldolgozás nélkül hozták forgalomba. 1840-ben Bikáson (Bujakova) vasfeldolgozó üzemet alapítottak, ahol a frissítő és nyújtó hámorok mellett rúd és lemezhengermű is működött. A háromvízi nyersvas kétharmadát ez az üzem dolgozta fel, egyharmadát öntvényként értékesítették. A kiegyezés után mindkét üzemet fejlesztették (a bikásit vasfinomító gyárrá), de az 1873-as gazdasági válságot követő években fokozatosan megszűnt a vasolvasztás Háromvízen.

A Vepor-hegység völgykatlanában, Cserpatak mellett található a háromvízi (Tri Vody) nagyolvasztó maradványa. A csekély romokat 1974-ben állítottak helyre. Az egykori üzemből csak az egyszerű vonalú, tört kőből épített kohótest maradt fenn a néhai kis ipartelep keleti szélén, az út mellett.

A leírás a www.vaskultura.hu honlap felhasználásával készült. Szíves segítségükért e helyütt is köszönetet mondunk.