Hármas híd

Ország: Szlovénia
Szélesség (lat): N 46° 3,065'
Hosszúság (lon): E 14° 30,375'
Védettség van? igen
Védettség száma:
Típus: Híd
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve: Ljubljana
A település magyar neve: Ljubljana
A település német neve: Laibach
A település latin neve:
Cím: A Ljubljanica folyó fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás: A mai Szlovénia fővárosának központját és a modern Ljubljanát összekötő, fontos útvonal a centrumtól északnyugatra szeli át a Ljubljanica folyót. Itt ma egy egészen különleges, három hídból álló hídcsoport áll.

E helyen az első hídról 1280-ból vannak adataink. Ezt Régi hídnak (Stari most) nevezték, később Alsó híd (Spodnij most) lett a neve. Ispotály hídnak is nevezték, utalva a közelben állt, a szegények ellátását végző ispotályra. Utóbbit a 14. században alapították és 1657-ben megújították.

1842-ben az itt álló régebbi híd helyére máig is fennálló újat építettek Giovanni Picco itáliai származású, Villach-i építész tervei szerint. Ezt Ferenc hídnak (Frančev most) nevezték Habsburg Ferenc Károly főherceg tiszteletére. E híd 1842 szeptember 25-én nyílt meg. A kétnyílású híd boltívei középen vaskos mederpilléren nyugszanak. E pilléren máig olvasható a dedikáció latin szövege: "ARCHIDVCI. FRANCISCO. CAROLO. MDCCCXLII. CIVITAS."

Mivel a hídon a 20. század elején már hatalmas forgalom bonyolódott, amelyet annak szűk áteresztő képessége erősen akadályozott, 1929-ben jobb és bal oldalára 1-1 gyaloghidat építettek Jože Plečnik tervei alapján. Az építkezés 1931-ben indult, az új híd prdig 1932 áprilisában nyílt meg a forgalom előtt. Míg a központi híd legnagyobb része mészkőből épült, addig a két szélső, újabb híd vasbetonból készült.

A hidakat 1992-ben felújították, 2007-ben pedig megszűnt rajta a gépkocsi-forgalom és csatlakozott a belváros gyalogos zónájához.

A leírás adatainak forrása: wikipedia.org. A képek forrása: welcomemap.si és wikipedia.org
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2018-04-12 13:01:34
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés