Harangtorony

A kép forrása: retep.sk
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Gemerská Poloma
A település magyar neve: Veszverés
Cím: A Hviezdoslav utca északi végében.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Árpád-kori eredetű falu, melyről a fennmaradt írott források először a 13. században tesznek említést. A faluban már a középkor során jelentős szlovák lakosság élt, ma is ők alkotják népességének zömét. A középkorban Kis- és Nagy Veszverés néven két, jogilag elkülönülő falut képezett, melyet a 20. század közepén egyesítettek újra.

A falu keleti, egykori Kis veszverési része jellegzetes, széles, hosszú főterének északi végében állt egykori temploma. Ez - a hagyomány szerint - a vallásháborúk korában (16-17. sz.) elpusztult, ma nyoma sem látszik. E templom mellett, attól elkülönülve állt egykor a négyzetes alaprajzú, hasáb alakú, gúlasisakos torony. A rendkívül egyszerű megfogalmazású építmény harangszintén négy irányban félkör záródású ablakok nyílnak.

A templomát vesztett tornyot a 18. században barokkizálták, majd a 19. században felső részét klasszicista stílusban építették át.

A toronyban ma két harang lakik, 1876-ból, ill. 1923-ból.

A leírás a retep.sk nyomán készült.