Harangtorony

Harangtorony, harangláb
A települést észak-déli irányban átszelő úttól északkeletre, a középkori városmag területén áll
Egyéb adat:
Ménhárd egyike azoknak a szepességi városnak, amelyeket Luxemburgi Zsigmond zálogosított el II. Ulászló lengyel királynak 1412-ben, hogy Velence elleni készülő háborúját finanszírozza. A huszonnégy szepesi város (ezeket szász önkormányzat igazgatta) közül az következő tizenhárom cserélt ideiglenesen gazdát: (Szepes)Béla, Durand (Durelsdorf), Felka (Fülka), Igló (Neudorf), Leibic, Mateóc (Matsdorf), Ménhárd (Meneharddorf), Poprád (Deutschendorf), Ruszkin (Rysdorf), (Szepes)Olaszi (Wallendorf), (Szepes)Szombat (Georgenberg), (Szepes)Váralja (Kirchdorf), Sztrázsa (Michelsdorf). Szintén zálogba került Gnézda, Podolin, Lubló vára és városa. Az ideiglenesség meglehetősen sokáig tartott, több közjáték után csak 1773-ban kerültek vissza a Magyar Királysághoz.
Rövid leírás:
A mai formájában reneszánsz harangtorony a Szent Szervác plébániatemplomtól délkeletre, a domb alacsonyabb részén áll. Létezett egy gótikus stílusú elődje, annak az építési ideje azonban nem ismert, feltehetően 16. századi. Ennek átépítésével jött létre a ma látható, pártázatos torony. Az átépítés ideje – 1644 – olvasható a homlokzaton. Stílusában rendkívül hasonlít a késmárki és a szepesszombati harangtoronyhoz, részleteinek kialakítása, a sgraffitós díszítés a szlovák kutatók szerint Ulrich Metererom munkája. A tornyot nemrégiben újították fel.