Haram vára

Szerbia
Régészeti emlék
A Duna medrébe nyúló földnyelv kiöblösödő végén
Rövid leírás:
Az al-dunai vízlépcső építése miatt megemelkedő vízszint eltüntette a romok nagy részét, sőt a várnak helyet adó sziget területe is jelentősen csökkent. A megmaradt szigetet egy újkori töltés köti össze a szárazfölddel. A várból mindössze néhány rövid falszakasz maradt a keleti és a nyugati oldalon. A sziget középső részén egy kb 15 m átmérőjű kis domb emelkedik kb 1,5 méterrel környezete fölé. Ez valószínűleg a vár belső épületeinek romjait rejti.

A vár Anonymusnál is szerepel. Az erősséget a rómaiak építették, a Duna déli partján, a mai Rama várához közel levő Lederata castrum ellenerődjeként. A 84 x 84 m-es erőd neve Contra Lederata volt. A bizánciak a 6. században kijavították, így vészelte át a népvándorlás viharait. Az Árpád-korban rendbe hozták a falkoronát. A 12. században szerepet kapott a bizánci-magyar háborúkban. Ekkor Chramon néven említik. Az Árpádok és utódaik évszázadokon át fontos határvárként használták. A várat a török is újjáépítette és kiegészítette négy, kerek alaprajzú föld-fa bástyával. Török neve Jeni Palank volt. A visszafoglalás után, a 18. században ismét határvárként szolgált.

Az egykori vár területén horgászkunyhók vannak. A part menti bozótosban találjuk a csekély romokat.

Forrás: Karczag Ákos, Szabó Tibor, Szatanek József/várak.hu