Halmi-udvar

Lakóépület és üzlet
Fő utca (ma: Hlavná) 21. szám
Rövid leírás:
Az egykor fallal körülvett Óvárosban, a Fő utca keleti térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyereg tetős ház egy, az utcára jellemző, igen hosszú telken áll. E helyen már a 14. században egy városi polgárház állott, melyben az 1604. évben Céczey János és Beniczky Márton éltek. A 18. században tiszti szállás volt itt, majd a Szuhai család birtokába került. 1825-ben klasszicista stílusban átépítették. A több kézen megfordult házat végül 1910-ben a Halmi-család vásárolta meg.

Az 1897-es névmagyarosításuk előtt Hennenfeld nevű család tagjai kiemelkedő szerepet játszottak a város közéletében. Halmi Pál (1879-1918) Abaúj-Torna vármegye jogásza, Kassa város tanácsának tagja, 1907-től a Vállalkozók Egyesületének prokurátora, 1915-től hadbíró volt. Halmi Béla (1875-1945) 1906-1942 közt szintén városi tanácstag volt, a Magyar Nemzeti Párt kassai alapító tagja.

Az eredetileg szimmetrikusan szerkesztett, héttengelyes utcai homlokzat közepén nyílik a szegmentíves kapu, amely a keskeny hátsó udvarra vezet. Fölötte alakították ki a legreprezentatívabb lakrészeket, melyhez öntött vas korlátos erkély kapcsolódik. Az elmúlt száz évben számos - többnyire hátrányára váló - átépítésen esett át, így elpusztult plasztikus vakolatdíszeinek többsége is. Földszintjének nyílászáróit az itt működő boltok igényeinek megfelelően, durván átalakították.

A Halmi-család 1910-es tulajdonszerzésére a ház udvarának kövezetében bronz betűs felirat emlékeztet.

Alsó kapu (0.065 km)