Haller-kastély

A falu belterületének D-i peremén, az egykori kastélypark hűlt helyének közepén, szabadon áll.
Rövid leírás:
A barokk stílusú kastélyt, egy korábbi, 17. századi, a parkban részben ma is látható bástyákkal és vizesárokkal körített erősség helyén, Haller János erdélyi gubernátor építtette ki 1725-71 között. A tengelyszimmetrikus, egy emeletes épület főhomlokzaton nyíló bejárata elé-fölé 6 db ión fejezetű oszlop által tartott erkély épült. A kastély Anton Schauchbauer osztrák szobrászhoz kötődő, későbarokk, rokokó épületdíszítéseinek talán leglátványosabb elemei az ablakok fölött elhelyezkedő, kagylót formáló, plasztikus stukkók, melyek után a helyiek egyenesen „Kagylós kastélynak” hívják. Az épület nívójára jellemző, hogy éjszakázott benne II. József is. Az 1848-49-es szabadságharc idején hadikórház működött benne. A kastély viszontagságai 1920-ban kezdődtek, amikor magas barokk tetőzete teljesen leégett. Az épület az 1948-as kommunista államosításig a Hallerek birtokában volt. Ezután termelő szövetkezeti tulajdonba került, műhelyek és irodák működtek itt. Az 1970-es években még futotta egy felújításra is. 1989. után teljesen kifosztották, gazdátlanná vált. A párkány-szintig álló, igen látványos, de fedetlen, így rohamosan pusztuló műemlék épületre gyors beavatkozás nélkül a közeli megsemmisülés vár.

Óvár (6.561 km)
Kozárvár (7.117 km)