Hadapródiskola

Armatei Romane utca, 1 szám
Rövid leírás:
A nagyváradi eklektikus építészet egyik kiemelkedő alkotása a négyszintes hadapródiskola, amelyet Alpár Ignác építész tervezett, kivitelezésével a budapesti Neuschloss céget bízták meg, mely a Rulikowski út és a Rhédey-kert sarkán kijelölt 22 holdas területen,1898 októberében fejezte be az ingatlant. A földszintet az étkező, a társalgó, a billiárd, az olvasó és tánctermek, illetve néhány tanterem foglalta el, első emeletén folyt az oktatás, a két felső szint pedig a hálószobáknak adott helyet. Külön épületben voltak a kadétok számára kijelölt torna-, vívó és céllövő termek, az uszoda.
A 135 méter hosszú főépületet Nagyvárad legimpozánsabb ingatlanai közé sorolják. Főhomlokzatát héttengelyes attikával díszítették, a középrizalitban timpanonnal. Több mint száz évig kaszárnyaként használták, jelenleg a Körösvidéki Múzeum székháza a B kategóriájú műemlék.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.