Habán udvar

Világi együttes
Cím:
A község délnyugati részén, a Habánsky dvor (Habán udvar) utcában állnak az épületek. A kápolna a 69. házszám előtt található.
Rövid leírás:
A falu minden bizonnyal egyike a nyugati határszél legkorábbi településeinek: 10-11. század óta lakták a magyar területet nyugatról őrző határőrök („lövők”, akiknek nevét torzult alakban a falu neve is megőrizte).
Az anabaptista felekezethez tartozó habánok a Nyugat-Európában dúló vallásüldözés elől menekülve érkeztek Magyarországra a 16. században. Első csoportjaik a Felvidéken telepedtek meg, de később sokan közülük keletebbre költöztek: Sárospatak közvetítésével egészen Erdélyig jutottak, majd néhány nemzedék alatt beolvadtak a környező lakosságba. Szigorú, puritán életmódjuk mellett képzett, szorgalmas iparosaikról voltak ismertek, így mind az uralkodók, mind a földesurak szívesen fogadták őket, szolgálataikért önrendelkezést és vallásszabadságot biztosítva nekik.
A habánok a Felvidéken több helyen is megtelepedtek, összefüggő épületegyüttes azonban csak Nagylévárdon maradt fenn utánuk. Itt is a több mint 30 házból csupán 22 őrződött meg az utókor számára. Ezek a jellegzetes házak egy négyszögletes tér köré csoportosulnak, s a 16-19. században épültek. A nyers téglából épített habán házak tipikus, magas tetős óriási épületek, gyakran több családnak is otthont adtak. Szigorú munkamegosztás szellemében éltek bennük; a házak földszintjét például közös étkezésre és munkára használták fel. Eredetileg közös terem volt itt, amelyet csupán a mennyezet tartóoszlopai választottak szét. A lakótér a kétszintes padlástérben volt.
A habán közösség telepének központja a templom, amely mai alakjában 1760 óta áll. Külsőre ez is a habán házépítési stílust tükrözi: szintén magas tetővel épült. Az épület egyébként barokk stílusú, félköríves ablakokkal, déli falán napórával. A kápolna bejárata fölötti szoborfülkében egykor Szűz Mária és a gyermek Jézus szobra állt, ma sajnos ez már nem látható. (A szoborfülke egy díszes timpanon közepén kapott helyet.) A kápolna körül sírkőgyűjteményt találunk. Ma a fennmaradt habán épületcsoport kiemelt műemléki védelemben részesül: népi műemléki rezervátum.

Pálffy-kastély (7.395 km)
Zsinagóga (7.413 km)