Gyalu várkastélya

A település NY-i szélén, a főúttól DNY-ra lévő őspark közepén, szabadon áll.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település Erdély egyik legfontosabb, minden történelmi korban használt útvonala, a Várad-Kolozsvár útvonalon fekszik, a Kis-Szamos két partján. Az első váráról a 14. századból tudunk. A vár és a település az erdélyi püspök nyári rezidenciája és értékes birtoktestének központja volt. A nagy kiterjedésű, négyszög alakú építmény sarkait kerek, ill. szögletes tornyok erősítették. Védelmét széles, mély vizesárok biztosította, kapuit felvonóhíddal is védték. Azután, hogy I. (Szapolyai) János király meghalt, a törökök pedig az ország fővárosát, Budát csellel elfoglalták, egy ideig e várkastélyban rendezkedett be udvartartásával Izabella özvegy királyné, a trónörökös János Zsigmond anyja. A vár az erdélyi fejedelmek és a Habsburg magyar királyok közti csatározások évszázadaiban több súlyos ostromot is megélt. 1602-ben Giorgio Basta császári hadvezér ostrommal vette be. 1605-ben adja csak meg magát Bocskai fejedelemnek. 1640-ben Rákóczi Zsigmond helyreállíttatja. A Rákóczi-szabadságharc alatt a kurucok többször sikertelenül ostromolták, majd 1706-ban rövid időre elfoglalták. Ekkor már félig romos a vár. 1738-ban a 17. század közepe óta birtokos Bánffy család feje, Dénes a külső sáncot lebontatja, a belsővárat újjáépítteti. 1836-ban Bánffy József lebontatja a vár második szintjét, s így fedeti be. A várárkot betemetik, a parkban angol és francia stílusú parkot alakítanak ki. 1850-ig a Bánffyak tulajdona, ezután többször cserél gazdát, majd 1911-ben visszakapták a Bánffyak, akik jelentősen átalakították. A második világháború után már semmi nem maradt meg az eredeti berendezésből. Eztuán 2002-ig gyermekotthon és kisegítő iskola volt a falai között, jelenleg üresen áll, pusztul az épület. A Bánffy család leszármazottja, Barcsay Tamás Kanadában élő történész 2002 óta próbálja visszaigényelni a kastélyt, amelyet felújíttatna, és abban korhű szállodát rendezne be.
Ma az eredetileg nagyobb kiterjedésű vár magja, a belső vár kastéllyá átalakított, egy emeletes, saroktornyos, négyzet alaprajzú, cseréppel fedett épülete áll egy romantikus, szebb napokat látott, de még mindig jelentős méretű kastélypark közepén.

Leányvár (9.588 km)
Bánffy-kúria (10.556 km)