Grand Hotel Rónai (Hotel Slovan)

A kép forrása: Bibiana Papp / Panoramio

A kép forrása: Jantopek / Panoramio

Forrás: tomi.cc / Panoramio

Winterova utca 82.
Rövid leírás:
A hotelt Rónai Adolf budapesti kávéház-tulajdonos építtette 1906-ban, Adolf Oberländer osztrák építész tervei alapján a Vág jobb partja közelében, az itt kialakított park szélén. Az építkezéshez felhasznált, A. D. monogrammal és közös osztrák-magyar címerrel díszített, jellegzetes téglákat az ismert pozsonyi téglagyáros, Durvay Antal szállította.

Első nevét tulajdonosáról kapta: Grand Hotel Rónai. Nemsokkal az 1907-es nyitás után új tulajdonosa, Winter Lajos átkeresztelte Grand Hotel Royal-ra és így működött jónéhány évig. Megépültét követően ez számított a legelegánsabb és legnagyobb luxust szolgáltatni tudó szállodának az egész városban. A számos komoly, századfordulós szállodával büszkélkedő Pöstyénben ez volt a legkorábbi, szecessziós stílusú épületek egyike. Az összetett alaprajzú, ötszintes házat bonyolult síkokkal, tömegekkel, tornyokkal, kéményekkel tagolt, cserép héjalatú tetőzet fedi.

1945 után, a csehszlovák kommunista érában újra átnevezték az államosított épületet Grand Hotel Slovan-ra, majd utóbb végül már csak Slovan-ként emlegették. 1985-ben műemlékké nyilvánították, de ugyanezen évben bezárt a falai közt működő hotel - a felújítás szükségességére tekintettel. Azóta a hatalmas épület kihasználatlan, romosodik, állapota egyre aggasztóbb.

Irma-fürdő (0.422 km)
Közúti híd (0.488 km)