Grand Hotel

A település központjában, a fő utca É-i oldalán.
Rövid leírás:
A későbbi Ótátrafüred területén található savanyúvíz-források a barokk kor óta ismertek voltak. A Csáky grófok által tulajdonolt, a Magas-Tátra déli előterében található, magashegységi üdülőhely a 19. század első felében kezdett kiépülni. Bérlője, Rainer János György virágoztatta fel az eleinte csak alig pár házból álló, kis hegyi telepet: szállásokat, üdülőket, éttermet hozott létre. Gyógyhellyé válásában az általa 1840-től alkalmazott fürdőorvos is segített. A 19. sz. második felében, ill. a 20. sz elején több szép villaépületet is emeltek Ótátrafüreden.
A telep legjelentősebb, máig meghatározó épületének számító Grand Hotelt szecessziós stílusban emelték 1904-ben, Gustav Hoepfner tervei alapján. Építését a Szepesi Hitel- és Ipari Bank finanszírozta. A négy szintes, fachwerkes falú épületet tagolt tető fedi. Az épületet az eltelt évszázadban többször bővítették, átépítették, így pl. 1929-35. között egy hagyományos éttermet alakítottak ki benne.
A kezdetek kezdetétől luxus szolgáltatásokat kínáló hotel célközönsége a Monarchia legfelsőbb társadalmi rétegeiből került ki. A magas színvonalat a két világháború között is sikerült megőrizni, így ekkor a világ Top 10 hegyi szállodájának egyike volt. Az épületet 1945 után a Csehszlovák szocialista hatalom államosította. A diktatúra elmúltával privatizálták, ma is 4 csillagos luxus szállóként üzemel.