Görög-keleti fatemplom

Strada Jac 157.
Egyéb adat:
A Közép-Szolnok vármegyében, ma Szilágy megyében található Zsákfalva lakosságának jelentős része görög-keleti vallású. A települést a 15. század végétől említik a források. A település görög-keleti templomát Szent Mihály és Gábor arkangyaloknak szentelték.
Rövid leírás:
A ma is álló fatemplomot 1756-ban építették a korábban a helyén álló szintén fából épült templom helyén. Az új templomot a régivel megegyező stílusban és méretben építették újjá a mesterek, elnagyoltan faragott kőalapzaton.

Kizárólag tölgyfagerendákat használtak a templomhoz. Szentélye poligonális, a sokszög három oldalával záródó, belső terét falképekkel díszítették, amelyeket 1894-ben újakkal helyettesítettek. A 18. századi falképek közül csak néhány szent töredékes alakja maradt meg. A 19. századi falképeken kék háttér előtt szentek és apostolok alakjai és jelenetei láthatók. A nyugati oldalon kis torony emelkedik, délen a hajó mellett nyitott folyosó került kialakításra, innen lehet a templomba, illetve egy fa lépcsőn keresztül a toronyba jutni.

A zsindelyfedésű tetőt 2010-ben újították fel.

Sziklatemplom (0.095 km)