Görög katolikus templom

Békeidők: templom a falu FÖLÖTT!!! Forrás: adevarul.ro

Forrás: adevarul.ro

Forrás: Florin Cofar filmje

Forrás: jurnalul.ro

Békeidők: templom a falu FÖLÖTT! Forrás: adevarul.ro
Rövid leírás:
A hegyek közé szorult, szűk völgyben, a falu fölé emelkedő, meredek dombon épült fel a település középkori eredetű plébániatemploma. Keletelt tengelyű, egyhajós építmény, melyet cserép héjalatú, kontyolt nyereg tető fed be. Téglalap alaprajzú hajójához keletről némileg keskenyebb és alacsonyabb gerincű szentély csatlakozik, amely poligonális záródással rendelkezik. A templom főbejárata a hajó déli homlokzatán nyílik. A kapu elé újabb korban kis, nyereg tetős előteret csatoltak. A hajó nyugati homlokzata előtt áll a vaskos, magas torony, melynek falait emeletenként keskeny résablakok törik át. A kőből épült torony tetején fából készült harangszint található, minden irányban 5-5 fa zsalugáteres ablakkal. A szerény lizénákkal díszített falú tornyot fémlemez fedésű, kettős gúlasisak koronázza.

A románlakta falu és annak temploma sorsát a román kommunista diktátor pecsételte meg 1977-ben, amikor engedélyezte a közeli veresvölgyi hatalmas rézlelőhelyen egy bánya megnyitását. Az új munkalehetőségnek örülő, egykor itt lakó, mintegy 400 családnak hamarosan keservesen csalódnia kellett. A román állam mintegy 300 ingatlant államosított, a lakóknak egyik pillanatról a másikra távozniuk kellett. 1986-ban azután megindult a bányahordalék mindent elborító áradása. Ez feltöltötte az egész völgyet, maga alá temetve a falu valamennyi házát. A templom körüli mintegy 100 sír is a zagy alá került, de a dombtetőn álló, erős építésű templom máig dacol az elemekkel: áll a zagytól steril sivataggá változott völgyben, melyet nagy területen vörösre színezett a fémmel szennyezett víz...

A szinte elképzelhetetlen környezetszennyezésről és pusztításról csakis egy dolog juthat ma mindannyiunk eszébe:

EL A KEZEKKEL VERESPATAKTÓL!!!

Videók a falu és a templom pusztulásáról: