Görög katolikus tanítóképző

Forrás: wikipedia.org
Iuliu Maniu utca, 5 szám
Rövid leírás:
A nagyváradi görög katolikus tanítóképző 1934-ben Valeriu Traian Frenţiu kezdeményezésére épült fel, tervezője Sallerbeck Antal, kivitelezője Papp János volt. A jellegzetes brancovenesc-stílusú, kétemeletes, hét traktusból álló ingatlan főhomlokzata a hajdani Beöthy Ödön (ma Iuliu Maniu) utcára néz. A két szélső tengely sarokrizalitként ugrik ki az épület síkjából, földszintjén hatalmas félköríves ablakokkal. Az emeleti egyenes lezárású ablakok felett domináns félköríves ívsoros párkány található a második emelt bow-window-szerűen kiemelkedő felépítménye alatt. Ez utóbbi háromkarélyos árkádját korinthoszi oszlopok tartják. A következő három tengelyes traktus tagolt, az első két emelet között fonatszerű díszítés szalad végig, az utolsó szintet pedig egy cseréptető-szerű héjazat választja el egymástól. Ablakai fölött lunetták találhatók. A következő rész, a bejárati traktus. A földszintet lóherezáródású ajtó töri meg, felette loggiával, ezt ereszszerű héjazat választja el a következő szinttől, amelyben félköríves ablak található. A tanítóképző központi traktusa öttengelyes, egyenes záródású ablakokkal, a második emeleten kilenc kisebb ablakot félköríves boltozatok ölelnek. B kategóriájú műemlék.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei, Nagyvárad 2008