Görög-katolikus székesegyház

str. Iuliu Maniu nr. 1
Rövid leírás:
1803-ban kezdtek neki a templom építésének, amelyből először a tornya, majd 1808-ra a hajó is elkészült. Felszentelésére azonban még várni kellett, arra 1812-ben került sor.
A keletelt, latinkereszt alaprajzú épület tájolásából adódóan apszisával néz a főtérre.
Külső megjelenését a klasszicista stílus szerint alakították ki, homlokzatát kettős, magas lábazatokon emelkedő dór oszlopfőkkel ellátott pilaszterek tagolják, amelyek között félköríves fülkék helyezkednek el. A főbejárat a hajó déli oldalán található. A torony a nyugati oldalon csatlakozik a hajófalhoz. Nyugati rizalitját háromszögű timpanon zárja le, hasábját erőteljes párkány osztja ketté, amely egy nyitott, konzolosan kiültetett, körüljáró erkélyt hordoz. Sarkait pilaszterek hangsúlyozzák.
A belső térben korinthoszi oszlopfőkkel ellátott pilaszterek tagolják. A csehsüveg-boltozattal fedett naoszt Szirmai Antal által készített neobarokk freskók díszítik. A hajó falait gazdagon borítják a copf és rokokó stílusban készült kartusok, girlandok, voluták, növénydíszek, szimbolikus tárgyak. A szentélyt nyugaton a dongaboltozatos ikonosztázfal zárja le. Az apszisban levő freskókon a szentek alakjai jelennek meg: Nagy Szent Vazul, Aranyszájú Szt. János, Szent Miklós, Szent Jakab apostol és Palamaszi Szent Gergely. Az ikonosztáz az 1820-as években készült empire stílusban. Az 1820-as években készült freskókat 1892-ben átfestették.
1841-ben az 1836-os tűzvészben keletkező károk kijavításaként új toronysisakot készíttettek, majd 1857-ben és 1870-ben további átalakítási és helyreállítási munkákat végeztek. 1907-ben egy újabb tűzben a toronysisak ismét megsérült és azt ismét ki kellett cserélni 1910 és 1912 között, az épület tatarozásával együtt. 1924-ben építették meg a nyugati karzatát.
1948-ban a görög-katolikus egyház megszüntetését követően ez a templom is a görög-keletieké lett, amelyet 2005-ben adtak vissza.

Nagyon szépen rendben tartott templom épület.