Görög katolikus püspöki palota és székesegyház

Ukrajna
Egyházi középület
Kreml utca
Rövid leírás:
A volt görög katolikus püspöki palota és székesegyház monumentális megjelenésével a várhegy meghatározó eleme. Az egykori püspöki palota korábban a jezsuiták kollégiuma volt. A szerzetesházat 1640-44-ben építette Drugeth János, a protestáns hitről rekatolizált Drugeth György fia, aki áttelepítette a jezsuitákat Homonnáról Ungvárra. A rendet azonban XIV. Kelemen pápa 1773-ban feloszlatta. Rendházukat Mária Terézia 1775-ben a munkácsi görögkatolikus püspökségnek adományozta. A rendházat és a templomot a püspökség helyreállította, a székesegyházat a görögkatolikus szertartás szerint átalakították és 1780-ban szentelték fel. A püspöki palotán és a templomon a XIX. sz. második felében külső átalakításokat végeztek.
A székesegyházzal egybeépült egykori püspöki palota mai megjelenésében eklektikus stílusú, a részletek késő reneszánsz és klasszicista hatást tükröznek. A palota kétemeletes, T alakban egybeépült a templommal, az északi szárny két sarkán egy-egy nyolszögletű toronnyal. Ma a püspöki palotát egyetemi könyvtárként használják. Belsejében még vannak barokk freskók.
A hagymasisakos két-tornyú székesegyházhoz monumentális kétkarú lépcső vezet. A főhomlokzat előtt korinthoszi oszlopokon nyugvó, timpanonnal záruló, nyitott előcsarnok látható. A templom belső kiképzése is barokk. A háromhajós belső térben a főhajót a görögkatolikus liturgia szerinti ikonosztáz zárja. A mennyezetet és oldalfalakat szimbolikus jelentőségű freskók (a Kereszt felemelkedése) díszítik, amelyeket Boksay József festőművész festett 1939-ben.
Janotti Judit

Egy tökéletes állapotban lévő épület.