Glozy viadukt

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Horná ©tubňa
A település magyar neve: Felsőstubnya
Cím: A településtől nagyobb távolságra keletre, a besztercebányai vasút vonalán
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Besztercebánya felé tartó vasútvonal viaduktját 1940-ben adták át a forgalomnak. Az építményt három vasbeton pillér tartja, melyeket kívülről terméskővel burkoltak be. Négy darab, egyenként 25 méter hosszú, acéllemezből csavarozott, karcsú szerkezetén mindössze egyetlen sínpár halad át.

A kevés kivétel egyikeként a viadukt megmenekült a 2. világháború végén szinte minden jelentősebb hidat elpusztító, szisztematikus rombolástól.

Ugyanezen vasútvonalon, kb. 2,5 km-re nyugatra van egy másik, hasonló szerkezetű, némileg hosszabb viadukt!

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A képek forrása: Panoramio.com: Michal Hummer felvételei.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)