Gerster Béla szülőháza

A képek forrása: baranyielek / Panoramio

Lakóépület és üzlet
Fő utca (Hlavná) 9.
Rövid leírás:
A kassai fő tér déli részén, a keleti oldalon, a középkori városfal vonalát jelző Zvonárska (Harang) utca csatlakozása közelében, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyereg tetős, cserépfedésű, szabálytalan „U” alaprajzú épület, kis udvarral. A jelenlegi állapotában meglehetősen jellegtelen, századfordulós képet nyújtó épület nyilvánvalóan régebbi, talán a barokk korban épült. Földszintjén az utcára nyíló üzletek, az emeleten és az udvari szárnyakban lakások találhatóak. Az épület kiemelkedő nevezetessége, hogy e házban született Gerster Béla (1850-1923) mérnök, aki – az 1848-49-es hős Türr István megbízásából – a Korinthoszi-csatorna tervezője volt. Ugyanő a Panama-csatorna társ-tervezőjeként is dolgozott. E két mérnöki művével méltán tett szert világhírre. Gersterre az épület utcai homlokzatán három nyelvű emléktábla utal.
2012-02-22 01:34:39

2013.06.09 11:22 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,124' E 21° 15,552' - egyéb

Az épület szépen felujított, igaz csak az utcai homlokzatot tudtam megnézni. Engem nagyon zavart a sok reklám és kirakat.

Alsó kapu (0.021 km)
Forgách-palota (0.039 km)