Gerendi-Kemény-Bánffy-kastély

Strada Kemény Boldizsár
A település közigazgatásilag Aranyoslónához tartozik
Rövid leírás:
A 17. században átalakított, jelenlegi formájában barokkos, „L” alakú, egyemeletes manzárdtetős várkastély délkeleti és délnyugati sarkán egy-egy ötszög alaprajzú toronnyal, a templomtól északra, az Aranyos folyó partján, egy alacsony dombon áll.

A helységben a Gerendi család egyik tagja építtette fel azt a várkastélyt, melyet egy 1547-ben kelt oklevél várnak nevez. Apafi György 1553-ban Gerendi Erzsébet kezével a várkastélyt és uradalmát is megszerezte, majd 1556-ban 800 forintért megvette Gerendi Anna malmát, Gerendi Péter várkastélyhoz tartozó részbirtokát, így Gerend kizárólagos birtokosa lett. A következő évben birtokát fiának, Apafi Miklósnak adta át. 1597-ben már Báthori Zsigmondé, aki még ugyanebben az évben Jósika István korlátnoknak és feleségének adományozta. Alig egy év múlva Jósikát hűtlenség vádja miatt lefejezték, birtokait elkobozták, de Gerendet meghagyták özvegyének kezében. 1660-ban Mihály vajda foglalta el Gerendet. 1647-ben I. Rákóczi György Kemény Jánosnak adományozta. E család uralta még a 19. század végén is.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu

Bánffy-kastély (9.017 km)