Gábor Áron síremléke

Síremlék
A falut átszelő út mentén, a református temetőben
Rövid leírás:
Gábor Áron az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legendás alakja, a háromszéki önvédelmi harc hőse volt. Bereck faluban született közszékely családban 1814-ben. Gyulafehérváron kapott pattantyús (=ágyúkezelői) kiképzést, majd 1840-től Pesten szolgált tüzérként. Később Bécsben ágyúgyárban dolgozott. Leszerelését követően kitanulta az ács mesterséget is.

Remek műszaki ismereteire az Erdélyt és benne lakhelyét, Háromszéket elözönlő császári csapatok támadásakor lett igen nagy szükség. Személyes fellépésével és ágyúk öntésére tett ígéretével meg tudta akadályozni Sepsiszentgyörgy osztrákoknak való feladását. Bodvajon felállított műhelyében el is kezdte az ágyúgyártást, ami azonnal megváltoztatta a helyi erőviszonyokat. Később a gyártást Kézdivásárhelyre tette át. A feljegyzések szerint kb. 93 db ágyút öntött, amelyekből mára mindössze egyetlen db maradt fenn.

A halál a kökösi csatamezőn érte a tüzér őrnagyot 1849. július 2-án. Először Uzonban temették el, majd később helyezték mai nyughelyére, az 1811-ben épült eresztevényi református templom melletti temetőbe.

A mai, téglatest alakú, eklektikus stílusú síremléket 1892. július 31-én adták át, ünnepélyes keretek között. Az építmény utca felőli oldalán Gábor Áron domborművű profilja látható, alatta a reá emlékező felirattal.

Benke-kúria (0.246 km)
Antos-kúria (3.123 km)