Fráter Lóránd-kúria

Forrás: wikipedia.org
Kúria, udvarház
Újesemjén-tanya
Rövid leírás:
A téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület eredetileg egy árkádos, erősen előugró portikusszal rendelkezett. A portikusztól jobbra levő részt még Fráter Lóránd építtette, bővítésként. Ez jól megfigyelhető egy 1930-ban készült fényképen. A Fráter Lóránd ravatalánál álló zenészek és búcsúzók mögött jól megfigyelhető az épület eredeti formája. Hogy mikor építették át, erre nincs adatunk. Jelenleg a főhomlokzata előtt pilléreken nyugvó árkádos folyosó fut végig. A fejezetes pillérek kilenc árkádot fognak közre, melyek kosárívben záródnak. A mellvédet két helyen bejárat töri át, a folyosó ma is téglával van burkolva, innét két bejárat vezet az épületbe. A jobboldali két árkád beüvegezett, ez a része a kúriának későbbi átalakítása. A hátsó mellékhomlokzat héttengelyes. A termek ma is gerenda-mennyezetesek, az épület alatt dongaboltozatos pince húzódik. Ma iskola működik benne, ezért karban van tartva.

Az épület névadója, Fráter Lóránd (1872-1930) a \"Nótás kapitány\", Ludovika Akadémiát végzett huszártiszt volt, kapitányként szerelt le. Ezután életének sokkal ismertebb korszaka következett: a századforduló egyik legismertebb magyar nóta szerzőjeként szerzett országos hírnevet. Koncertkörútjain maga is énekesként és hegedűsként, cigánybandája élén adta elő nagy sikerű, mindenki által jól ismert műdalait.