Főtéri lakóház

A kép forrása: János Horváth/panoramio.com

A kép forrása: guessing.co.at

Lakóépület és üzlet
Hauptplatz 4.
Rövid leírás:
A településen jelentős prehistorikus és római kori régészeti lelőhely van. Első említése 1157-ből való, II. Géza ekkor engedi meg a bencés kolostor felépítését. 1180-ban épül fel a vár, s a település ekkor kapja a novum castrum (új vár) nevet. A falu a vár körül fejlődött ki. A vár a török korban fontos szerepet kapott, majd a 18. századtól elveszti szerepét.

A 19-20. század fordulóján épült, eklektikus-szecessziós stílusban. Utcafronton, szabadon álló, egy emeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett épület, 16 tengelyes, szimmetrikusan tervezett főhomlokzatán visszafogott vakolatdíszekkel. Főpárkánya fölé két helyen ívelt, ablakokkal áttört attika emelkedik. Földszintje, melyet eredetileg is üzleteknek szántak, mára nagyrészt elvesztette eredeti struktúráját, mivel óriási modern üvegfelületeket nyitottak rajta. Az emelet homlokzatának eredeti szerkezete épen maradt. Mögötte magánlakásokat alakítottak ki. Figyelemre méltóak a ház eredeti ablakszerkezetei is.

Az épületben jelenleg a Volksbank egyik fiókja, és egyéb üzletek működnek.

Batthyány-vár (0.204 km)