Megújulásunk támogatója:  

Fórum mozi


Forrás: wikipedia.org
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,283'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,467'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő út (ma: Hlavná) 59.
Egyéb adat:
1926-ban Oelschläger Lajos által tervezett épület 1927-ben épült. Egyedülálló külső és belső stukkódíszítését Kristóf Gyula kőszobrász készítette.
Rövid leírás:
1918 után Csehszlovákia számos nagy állami megbízással igyekezett az új országot, különösen annak középületeit felépíteni. Ezen tervek között született meg Kassán egy új, modern mozi épületének gondolata, amely lépést tud tartani a korszerű hírtechnika lendületes fejlődésével.

Az épületbe a Fő utcáról, a város egyik legismertebb középülete, a régi városháza kapuáthajtóján keresztül, annak hátsó udvarában juthatunk el. A jellegzetes, igen hosszú, kassai fő utcai telken a belépő látogató a mozi után, a Fő utcával párhuzamos hátsó útra, a Kovács utcára léphetett ki, így haladt végig ezáltal az egész épületen.

Nemcsak moziként működött ugyanakkor az épület, annak hátsó frontján, a Kovács utcai bejáraton keresztül a városi tisztiorvosi iroda, egy mérnökiroda, zeneiskola és lakások is helyet kaptak. Az épület egy zárt udvart vett körül, amelynek földszintjén üzletek kaptak helyet, míg a pincében borozó, gyógyszertár és városi könyvtár is működött.
Az épület külső kiképzése szépen illeszkedik Kassa történelmi városképébe. Az udvarra vezető bejárati ajtót stilizált fémrácsozat védi. Az udvarról lehet a moziba bejutni, amelyet két oldalt felfelé szélesedő oszlopok kereteznek. Fejezetei helyén plasztikus lámpások helyezkednek el, amelyekkel monumentális \"fáklya\" hatását keltik. A lámpák még ma is az eredeti állapotukban láthatók. Az egész épület belső kiképzését elegáns megjelenés jellemzi. A falakat plasztikus art deco és stilizált stukkó díszítések teszik különösen izgalmassá.

Maga a mozi épület több mint 700 főt tudott befogadni, melynek reprezentatív tere színházként is tudott működni. Az 1970-es években szüntették meg a hátsó kijáratot.

Az épület 70 éven keresztül megőrizte eredeti funkcióját, mindössze a neve változott időről időre, az impérium és politikai rendszerváltások tükrében. A 2. világháború előtt, majd utána Capitol, a világháború néhány éve alatt Palota, majd a szocializmus alatt Slovanként volt ismert. 1996-ban zárták be. Jelenleg új funkciójának megfelelően átalakítás alatt áll.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschläger - Őry. Kassa. 2012
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-03-02 18:05:26
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Koldus-ház (0.027 km)
Barkóczy-palota (0.050 km)
Lőcsei-ház (0.074 km)
Orbán-harang (0.086 km)
Vitéz-ház (0.088 km)