Megújulásunk támogatója:  

Forrásház


forrás: wikipedia.org/Robert Heilinger
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 4,389'
Hosszúság (lon):
E 16° 16,073'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Güssinger Straße 1, az ásványvízüzem területén
Egyéb adat:
Ma Németszentgrót része
Rövid leírás:
A településen a 19. század első felében fedezték fel az ásványvizes forrásokat, ennek következtében e században a faluban virult a fürdőkultúra. Napjainkban az ide települt Güssinger Mineralwasser cég aknázza ki a forrás gyógyhatásait.

1905-ben Stippl Imre kezdte el a gyógyvizet palackozva, ásványvízként árulni. Az Osztrák-Magyar Monarchiában "Vitaquelle" néven árulták. E néven ismert ez az épület, a forrásház vagy kútház, hiszen homlokzatán mind a mai napig ott ékeskedik a VITAQUELLE felirat.

A 19. század második felében épült eklektikus neoklasszicista stílusban. A főhomlokzat teljes szélességét átölelő timpanonját hat köroszlop tartja. Az épület két szintes, téglalap alakú ablakai egyszerű, dísztelen, hangsúlytalan ablakkeretekben nyugszanak.

Az épület kinézete s a hangsúlyos vitaquelle (=élet vize) felirat mintha tudatosan játszana rá az antik szentélyekkel való hasonulásra: a gyógyvíz mint a modern kor új, ekkor születő kultuszának, az egészségkultúrának kiszolgálója, s aki ebbe az épületbe belép, az máris áldozhat az egészség oltárán.

Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2015-06-09 09:29:08
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.