Megújulásunk támogatója:  

Forgách-várkastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 21,390'
Hosszúság (lon):
E 19° 34,534'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Gács. a település északi részén, a dombtetőn
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település fölötti dombon álló, jelenlegi formájában nyújtott hatszög alaprajzú, emeletes, zárt belső udvaros barokk kastély. A sarkokat négyzetes alaprajzú tornyok emelik ki. Bejárata déli irányban nyílik, kapuja fölött erkéllyel. Az épületet angolpark veszi körbe. Ezt a megjelenését a 18. századi, majd a 19. század végi átépítéseknek köszönhetően nyerte el. Jelenleg (2012) pályázati forrásból kastélyszállót alakítanak ki benne.

A Tomaj nemzetség földjén épült fel a 13. század végén Gács vára. Egy 1347-ben keltezett oklevél elmondja róla, hogy a Csák Máté idejében felgyújtották. 1386-ban Mária királynő adott engedélyt Losonczy Istvánnak a gácsi vár újjáépítésére. A vár fő feladata a Zólyomból Balassagyarmatra vezető út ellenőrzése volt.
A későbbi, engedély nélküli átépítések miatt az erősséget királyi rendeletre 1544-ben lebontották. A jelenlegi várkastélyt, mely egy kerek domb tetején fekszik, 1612-ben Forgách Zsigmond építtette fel hatszög alaprajzú rezidenciává, de a háborús évszázad követelményeinek megfelelően erős szegletbástyákkal, sánccal, 40 hajdúval és német pattantyúsokkal védelmeztette a család életét és vagyonát. A középkori vár maradványait a kastély bejárati szárnyába építették be, melyet két, ágyúlőrésekkel ellátott bástyával megerősített elővár is védett. Gács egyszerre töltötte be végvári, uradalomközponti és közigazgatási székhely funkcióját.
Fülek pusztulása (1682) után – amikor csak Losonc városa, Gács és Kékkő maradt meg töröktől biztonságos lakóhelyül – Nógrád nemesi közgyűléseit is gyakran tartották a várban. Gács várának katonai funkciója 1703-ban, a Rákóczi-szabadságharc kitörését követően, egy rövid időre feléledt.
Az 1736 és 1762 között Mayerhoffer András tervei alapján lezajlott barokk átépítés során a várkastély védelmi szerepét háttérbe szorították, az építmény a Forgáchok reprezentációs kastélyává vált. A családba a XIX. században benősült Wenckheim Ferenc nevéhez fűződik a kastély következő nagyszabású átépítése, melyet a főbejárat felett elhelyezett fehér márványtábla tanúsága szerint 1897-ben fejeztek be. Ekkor az elővár területét díszkertté alakították.
A várban máig fennmaradtak az egykori udvari árkádsort díszítő, magyar uralkodókat ábrázoló, reneszánsz falfestmények, valamint a termek faragott és festett gerendás mennyezetei. Külön említést érdemelnek a bejárati szárny dísztermének illuzórikus falfestményei.

Forrás: neograd.eu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-23 13:59:06
 
 

Állapotjelentések

2017.08.22 15:07 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 21,382' E 19° 34,550' - egyéb

A várkastély állapota nagyon jó, egy nemrég megnyitott luxushotel működik benne, ehhez a funkcióhoz újították fel, illetve alakították át. A helyi (megbízható) forrásaim szerint az ezt megelőző kutatás elmaradt, feltehetően minden korábban feltáratlan emlék megsemmisült az épület átalakítása során. Mivel ezt ellenőrizni nem tudtam, pusztán a kívülről látható állapotra adtam ötöst.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vasútállomás (0.890 km)
Kubinyi-ház (7.390 km)
Ráday-kripta (7.416 km)
Zsinagóga (7.574 km)
Főgimnázium (7.577 km)