Megújulásunk támogatója:  

Forgách-kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 34,041'
Hosszúság (lon):
E 18° 8,951'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település északi végében, a 499-es út mellett
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában három szárnyas, dél-délkeleti irányból nyitott, sarkain tornyokkal erősített, emeletes, manzárdtetős, külsőre barokk-klasszicista kastélyépület. A középső szárny közepén, az emeleten található a magasított díszterem, túloldalán a parkra nyíló erkéllyel.

A kastélyt a nyitrai püspök (később esztergomi érsek) Forgách Ferenc építtette a 17. század első évtizedében. Ez a reneszánsz kastélyépület négy szárnyból állt, közepén udvarral, a sarkokon fülesbástyákkal. A reneszánsz elemek egy része a mai napig megvan a kastélynál, a saroktornyokon kívül ebből a korszakból származik a földszint egy része is. A kastély – a család más birtokaival együtt – a 18. század elejéig volt a Forgách-család birtokában, a Rákóczi-szabadságharc után elkobozták a kurucok oldalán komoly szerepet vállaló Forgách Simontól. Ezután a Berényi-, majd az Erdődy-család birtokába került 1770-ig. Ezután az Abendsberg Traun, majd ismét az Erdődy-család birtokában volt.
Már az Erdődyek építettek a kastélyban egy kápolnát, a nagy barokk-klasszicista átépítésre azonban a 18. század utolsó harmadában került sor. Az épület iskolapéldája annak, ahogyan a reneszánsz kastélyokat „modernizálták”: elbontották a déli szárnyat, díszudvart alakítva ki, míg az északi szárnyat rizalittal és társzervezéssel főszárnnyá építették át. A belső terek rokokó enteriőrt kaptak. A kastélyt övező parkot a 19. században alakították ki.
A második világháború után az épület leégett. Erősen romosodott, már bontási kérelmet is beadtak rá, ám 1975-ben elkezdődhetett a felújítása, amely teljességgel még nem fejeződött be. Jelenleg magánkézben van.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-09 11:35:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.