Forgách-kastély

Figuliho utca a település központjában.
Rövid leírás:
A középkori, valószínűleg 14. századi eredetű, kis település a törökök dúlásai miatt a 16. sz közepére elnéptelenedett, 1650. körül megindult újratelepítésében már árvai és liptói szlovákok is részt vettek. A 18. sz végén a faluban hozták létre a Forgách grófok Magyarország legnagyobb üveggyárát, ami egy csapásra nagy anyagi jólétet biztosított Kokovának, egészen a 20. század eleji bezárásáig.

Az egykor hatalmas parkkal körülvett, két szintes, kontyolt nyeregtetős, ma modern fémlemezzel fedett kastély – egy korábbi kúria helyén – a 19. sz. elején épült fel, klasszicista stílusban. Eredetileg téglalap alaprajzú magjához a 19. sz. végén két, a kúriáéra merőleges tengelyű, alacsonyabb tetőgerincű toldalékot építettek, „U” alaprajzúvá változtatva azt. Ezzel jelentősen rontottak a kúria udvari homlokzatán végigfutó, nagyvonalú oszlopsor látványát. Túloldalt, főhomlokzatának tengelyében sekély rizalit ugrik előre, melyet – mára lecsupaszított – timpanon koronáz meg. A rizalit elé három oszlop által tartott, kovácsolt vas korlátos erkély épült.

A kastély a 20. század második felében tipikusnak mondható pályát futott be: államosítása után általános iskolát rendeztek be falai között. Amikor a lelakott és minden szakszerű karbantartást, felújítást nélkülöző épület már képtelen volt iskolai funkcióját ellátni, udvarában esetlegesen elhelyezett, új, hatalmas méretű iskolát húztak fel, megadva a kegyelemdöfést az egykori parknak és a kastélynak.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben című műve felhasználásával készült.)