Folyovits-villa

str. Zrínyi Miklós utca 9.
Rövid leírás:
A Zrínyi utca a 20. század elején benépesülő, kertvárosi tisztviselőtelep részét képezte. Ide terveztette villáját 1910-ben a kor két kimagasló építészével, Kós Károllyal és Toroczkai Wigand Edével Kolozsvár főjegyzője, Folyovits János. Az épület két, egymásba csúsztatott tömbjét eltérő magasságú, meredek vonalú nyeregtetők fedik, a tető kis nyílásai arról tanúskodnak, hogy a tetőtér is beépített volt. Az oromzatok eltérő magassága mellett a villa aszimmetriáját erősíti a főhomlokzat oromfalának kiképzése és a terasz háromszögszerű vonala. Az emeleti erkélyt tartó, faragott kőoszlopos árkádsorból álló teraszt mára befalazták. Az egyszerű alaprajzú belső Torockai modorában egy központi lépcső köré szerveződik.

A leírás forrása: Pál Emese - László Miklós: Szecesszió Kolozsváron, Kolozsvár, 2016.