Földalatti zsidó temető

Temető
Pozsony
Egyéb adat:
A vártól délnyugatra a rakparti út mellett. Ismert még Chatam Sofer (Chátám Szófér) mauzóleumaként is.
Rövid leírás:
A hajdan itt lévő temetőt 1670 és 1847 között használta a város zsidó lakossága. Az egykor sokkal nagyobb kiterjedésű sírkertet a 2. világháború idején számolták fel, amikor villamosalagutat építettek a várhegy alá. Ekkor 6000 sírból exhumálták a földi maradványokat. Csak a temető egy kis részlete maradt meg Chatam Sofer (Chátám Szófér) rabbi sírja körül. Az épen maradt sírokat a háború után betonlappal fedték le. A ma látható mauzóleum kiépítésére az 1990-es évek végétől került sor, 2002-ben adták át.
A föld alatti temetőben 23 sír és 41 különálló sírkő található.

A sírok közül a legjelentősebb Chatam Sofer (Chátám Szófér) pozsonyi főrabbié. Sofer 1762-ben Frankfurtban született Moshe Schreiber néven. Több állomás után 1806-ban lett Pozsony főrabbija. Bár munkássága Magyarországon kevéssé ismert, a 19. század egyik legjelentősebb zsidó gondolkodója volt, aki megalapította a neo-ortodox irányzatot. Tóra-értelmezéssel kapcsolatos munkássága is Európa-hírű. Harminchárom éven keresztül, 1839-ben bekövetkezett haláláig vezette a pozsonyi gyülekezetet. Az általa alapított rabbiképzőnek teljes működése alatt több ezer magyarországi és külföldi hallgatója volt. Iskolája a tudósok nevelésén kívül a széles tömegek számára is lehetővé tette a vallási ismeretek elsajátítását. A földalatti temető és mauzóleum a nemzetközi zsidóság egyik zarándokhelye.

Az adatlap készítésekor rendelkezésre álló információk szerint a földalatti zsidó temető és mauzóleum csak előzetes egyeztetéssel (belépti díj ellenében) látogatható.