Főgimnázium

M. R. Štefánik utca, a belvárostól északkeletre
Rövid leírás:
Egy modern oktatási intézmény létrehozásának gondolata Érsekújváron az 1830-as években vetődött fel. Többszöri sikertelen próbálkozás után a király 4 osztályos gimnázium indítását engedélyezte, amely a plébániatemplom közelében lévő egyik épületben indult meg előbb latin, majd 1844-től magyar oktatási nyelvvel. A folyamatosan fejlődő intézmény, amely az 1894/95-ös tanévtől mint főgimnázium folytatta munkáját, fokozatosan kinőtte régi épületét. Az új, modern iskolaépület 32000 korona államsegély felhasználásával, 1911-ben nyitotta meg kapuit a belváros északkeleti peremén, az egykori erődfalakon kívül. A kis park közepén álló, \"C\" alaprajzú, három szintes, kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett, impozáns iskolaépület azután, hogy a város 1918-ban Csehszlovákia része lett, reálgimnáziumként folytatta működését, immár szlovák tannyelvű osztályokat is indítva, 1925-től pedig állami tulajdonban létezve. A két világháború között az iskola a felvidéki magyar ifjúság egyik legfontosabb szellemi központja volt: itt tanult a csehszlovákiai magyar értelmiségi fiatalságot összefogó \"Sarló\" mozgalom szervezőinek, irányítóinak többsége. 1945-ben a visszatérő csehszlovák hatalom a magyar iskolákat megszüntette, a magyar pedagógusokat elküldték. Csak az 1949/50-es tanévben indulhatott újra a magyar nyelvű oktatás. A 40 éves szocialista diktatúrát túlélt, kétnyelvű intézmény 1989-ben levethette magáról az ideológiai koloncokat. A folyamatos tanteremgondok és helyhiány megoldásaként a gimnázium magyar tagozata a 2001/2002-es tanévtől elhagyta az ősi iskola falait és új helyre, a közeli Nyárhíd (ma: Letomostie) utca 3-ba, a volt egyházi alapiskola (közel sem ilyen nívós) épületébe költözött át, ahol - 2004-től immár ismét önálló, magyar tannyelvű intézményként, mint Pázmány Péter Gimnázium - ma is működik. Az egykori főgimnázium épületében ma szlovák tannyelvű középiskola helyezkedik el.

(Forrás: Pázmány Péter Magyar Tannyelvű Gimnázium honlapja: www.gymnletnz.edu.sk)

Az épületet tatarozni kellene, több helyen is vakolat hiányt fedeztem fel