Festetics kastély

wikipedia.org/Bettina Hutzl

Güssinger Straße, az ásványvízüzemmel szemben
Ma Németszentgrót része
Rövid leírás:
A településen a 19. század első felében fedezték fel az ásványvizes forrásokat, ennek következtében e században a faluban virult a fürdőkultúra. Napjainkban az ide települt Güssinger Mineralwasser cég aknázza ki a forrás gyógyhatásait.

A klasszicista stílusú épületet 1815-ben Festetics Judit grófné építtette. A kastély a 19. században a magyar nemesi világ kedvelt találkozóhelye volt.

Egytraktusos, kétszintes, K-NY tájolású, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett épület. Főhomlokzatát monumentális oszlopsor uralja. Az oldalsó bejáraton át a gyógyfürdőbe lehetett jutni.

1905-ben az akkori tulajdonos, Stippl Imre kezdte el a gyógyvizet palackozva, ásványvízként árulni. Az Osztrák-Magyar Monarchiában "Vitaquelle" néven árulták.

Az épület 1962-ben a Güssinger Mineralwasser tulajdonába került, akik nem fordítottak gondot az épület állagmegóvására. A cégtől megvásárolta a Sulzi Kastélyegyesület, akik felújították, és rendezvényközpontként hasznosítják.