Ferencesek temploma és rendház

Templom és kolostor, rendház
Štefánik tér 31/36
Rövid leírás:
A főtér nyugati térfalának egyik domináns eleme. A rendház keleti (főtéri) szárnya 1653-ban épült, két későközépkori ház helyén, Lippayi György esztergomi érsek kezdeményezésére. 1702-ben a kolostort nyugati irányban bővítették, főtéri szárnyát átalakították, kétemeletessé tették. Az ekkor kialakított új szárnyak egy négyszögű kolostorudvart (ún. „paradicsom“ udvar) ölelnek körül. A középkori városfalra támaszkodó nyugati szárny részévé vált az ún. „ferences bástya” mely egy 1777-es évszámot is hordoz (ebben az évben nagy tűzvész pusztított Körmöcbányán).
A rendház északi oldalán álló egyhajós, homlokzati tornyos barokk templom szentélye – a városi szövetnek megfelelően – nyugatra fordul. 1715 – ben szentelték fel. Oszlopokkal tagolt főoltár oltárképe Asisi Szent Ferencet ábrázolja. A lebontott plébániatemplomból származó , Máriát ábrázoló festmény Schmidt A. alkotása. A templomhoz észak felől egy 1758-ban épített lorettói kápolna csatlakozik. A templomhoz és a kápolnához csatlakozó ún. „magtár” - eredetileg nemesebb funkció számára épülhetett – belső falfelületeit figuratív és ornamentális elemeket használó falfestmények díszítik.
Marcius

Alsó kapu (0.095 km)