Ferenc-kohó

Ipari objektum
Külterületen, a szomszédos Podbjel falut Bjelipotokkal összekötő országút keleti oldala közelében.
Rövid leírás:
Az árvai nemesség birtokain számos vasércbánya működött a 18. század második felében. Több évtizedes előkészítés után felépítették a podbieli vasművet, ami 1836-ban kezdte meg működését. Nem tartozott a jelentősebb vasgyárak közé, inkább lokális jelentősége volt. A nagyolvasztóból és feldolgozó üzemekből (frissítő hámor) álló vasgyár több veszteséges év után 1862-ben szüntette be működését.

Az 1836-ban épült nagyolvasztó maradványai mellett egy hámor épületének, a vízcsatornáknak, az egyik üzemépületnek a maradványai láthatóak. A tető nélkül álló, téglából épült, míves klasszicista stílusát még romjaiban is tükröző, rengeteg boltíves nyílással áttört falú épület romantikus látványt nyújt.

Bár az épület közigazgatásilag Nizsna (Nižná) falu külterületére esik, azt a turisztikai- és szakirodalom, követve annak egykori elnevezését, \"podbjeli\" kohónak emlegeti.

A leírás a www.vaskultura.hu honlap felhasználásával készült. Szíves segítségükért itt is köszönetet mondunk.