Felsőlendvai vár

Szlovénia
Rövid leírás:
Szlovénia legnagyobb várépülete. Mai ötszögű formáját a 17. és 18. században kapta, amikor barokk stílusú várkastéllyá építették át. Ebből az időszakból származik a vár kápolnája is, tornya 1751-ben épült. Pincéjében hatalmas börtön volt. Számos értékes fával beültetett nagy park övezte, ahol két halastavat is létesítettek.
petergabor
2011-06-12 10:29:33

2015.05.15 08:00 janos.egresi állapot: 3 - koordináta: N 46° 47,976' E 16° 5,764' - egyéb

Feltárása, omladozó részeiktől megszabadítva, látogatható tették, kiállításoknak, rendezvényeknek helyszíne, felújítása elkezdődött.
A Gradon (Felsőlendva) lévő vár Szlovéniában a legnagyobb várak egyike. Annyi szobája lett volna, amennyi nap van az évben. A várépület először 1208-ban van megemlítve, amikor gróf Kismartoni Miklós lakott itt.
A vár középkori tulajdonosai között szerepelnek az Amadék, őket követték a Széchyek. Ezek után több magyar család váltakozott, a két világháború között a vár Hartner Géza muraszombati földesúr tulajdonában volt. A vár az évszázadokon keresztül jellegzetes többszögű alakot kapott, románkori, későgótikus, reneszánsz és barokk jellegzetességeket láthatunk. A mai barokk-kori látszatát a 17. században kapta, ebből az időszakból származik a vár kápolnája is, a torony
pedig 1751-ben épült. A várban nagy pincék és börtöncellák vannak.

Látogatás dátuma: 2009.06.14