Fellegvár

A történelmi belvárostól É-ra emelkedő Kőmál-dombon
Rövid leírás:
A török elleni visszafoglaló háborúk nyomán Habsburg kézre került Erdélyben már 1687-ben felmerült a csak elavult, korszerűtlen védművekkel rendelkező főváros, Kolozsvár katonai megerősítése. A terveket az erdélyi császári seregek főépítésze, Giovanni Morando Visconti itáliai hadmérnök készítette el 1712-ben. Az építmény egyértelmű célja a város fölötti uralom biztosítása volt - mind külső, mind belső ellenséggel szemben.

A város fölé 60 méterrel emelkedő Kőmál dombon tervezett szabályos, ötszögű alaprajzú erőd építkezései 1715-ben kezdődtek el. Az olaszbástyás falakat kívülről további földművekkel erősítették meg. A három kapuval rendelkező vár belsejében a sereg elhelyezésére kaszárnyák, parancsnoki épület, a hadianyagok és élelem elhelyezésére pedig raktárak épültek. Ma az épület-rendszernek több jelentős része áll, így a három kapuépítmény is. A 19. században katonai jelentőségét elvesztő Fellegvár egyes részeit később, a 19-20. században a városi építkezések anyagszükségleteinek kielégítése céljából bontották le. 1969-70-ben a mai Belvedere szálló építése miatt újabb jelentős részeit bontották le.