Fekete Sas fogadó

Felsőbányai (ma: Vasile Lucaciu) utca 2.
Rövid leírás:
A Nagybánya fő terének délkeleti sarkában álló, domináns megjelenésű, rövidebb homlokzatával a térre, míg a hosszabbal a Felsőbányai útra néző, egy emeletes, barokk stílusú épületének magja 1736-ban már biztosan állt. Ekkor a város két, főtéri vendégfogadója közül ez volt a kevésbé nívós, földszintes épület, melyet évente adtak bérbe működtetőjének. 1784-ben a - továbbra is földszintes - épületet újabb szobákkal bővítették kelet felé, míg 1802-ben emeletet kapott.

1925-ben a vendégfogadásra már alkalmatlan, leromlott épületet felújították és városházának rendezték be - bekebelezve a tőle keletre álló, korábban önálló kis házat is. Bár a polgármesteri hivatal az 1970-es években végül kiköltözött innen, a ház továbbra is irodáknak adott helyet egészen 2003-4-ig. Ekkor a fő tér revitalizációja keretében műemléki kutatásokat végeztek itt, majd Millennium néven üzleti cégközponttá alakították át a felújított házat.

A ház kiemelkedő irodalomtörténeti jelentőségű, hiszen 1847-es nászútján, a koltói Teleki-kastély felé tartva, kocsijuk tengelytörése miatt a Fekete Sas egyik emeleti szobájában éjszakázott Petőfi Sándor és Szendrey Júlia - melyre a ház főhomlokzatának emeleti részén kis kőtábla emlékeztet.

Változatlan állapot! A tetőtéri ablakok nagyon nem illenek a régi épületképbe.