Fehér Kastély

Berzéte 188. szám: a település központjában, a fő úttól nyugatra, a templomtól északra.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település korai időkre visszanyúló, számottevő aranybányászatáról volt híres. A falu birtokosa a 13. századtól a Felvidéken tekintélyes nagyságú birtokokat összegyűjtő Máriássy család volt, akiknek Berzéte legfontosabb gömöri fészkükül szolgált. Kisebb megszakításokkal a 20. századig birtokoltak itt földeket és öt (!), ma is álló, valamely Máriássy által építtetett kastélyuk, kúriájuk ismert a faluban, értékes műemléki egységet alkotva a - Máriássyak által évszázadokon át szintén támogatott, ma református - középkori eredetű templommal.

Ezek egyike a falu főutcáján álló, a helyiek által - jelenlegi sárga színezése ellenére - Fehér kastélynak nevezett, kisebb, földszintes, \"L\" alaprajzú, klasszicista stílusban, 1837-ben épült Máriássy-kastély. Klasszikus fejezetű, kannelúrázott pilaszterekkel tagolt, szimmetrikus utcai főhomlokzatának közepén timpanonnal koronázott rizalit ugrik előre.

A ma jó állapotúnak mondható épületben a Szlovák Karszt Nemzeti park központjának irodái működnek.

(A leírás Tököly Gábor: kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)