Falumúzeum

Ország: Ausztria
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Mönchhof
A település magyar neve: Barátudvar
Cím: Bahngasse (Vasút u.) 62.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Fertő tótól keletre elhelyezkedő Fertőzug (németül: Seewinkel) elsőre talán unalmasnak tűnő faluja, Barátudvar, Árpád-kori eredetű. Lakosai az ország nyugati határának védelmében teljesítettek szolgálatot. Az I. világháborút lezáró,1920-as "békekötés" értelmében Magyarországtól Ausztriához került, ekkorra már zömmel német ajkúak lakta terület.

A falu hagyományos látnivalókban is gazdag, mégis talán legnagyobb, regionális jelentőséggel bíró kulturális értéke az 1990-ben, magán kezdeményezéssel létrehozott Falumúzeum.

A belvárosból táblák irányítanak a múzeum épületéhez, ami a Bagngasse leges-legutolsó házának hátsó udvarán található, teljesen eldugott helyen. Mégis feltétlenül érdemes bemerészkedni a nem túl hívogató kapun, mert ami odabent látható, az valóban nem mindennapi!

A Falumúzeum alapját egy, a Fertő-vidéki falvak, kisvárosok 19-20. századi tárgyi kultúráját reprezentáló magángyűjtemény képzi. Ezek bemutatásának "háttereként" épült aztán fel 1990-re a mai múzeum, ami egy idealizált falu főutcájaként fogható fel. Ennek két oldalán, a hely gazdaságos kihasználása miatt, elég sűrűn felépült épületek sora áll. Ezek jelentős része régi, akár 2-300 éves ház, lakóházak, boltok, gazdasági melléképületek, középületek, templom, melyeket eredeti helyszínükről telepítettek át ide, a Falumúzeumba. A néhai lakóik különböző társadalmi helyzetének megfelelően eltérő méretű, anyagú és funkciójú házakban, boltokban, műhelyekben elhelyezett, eredeti, vagy a gyűjteményből ide került, hiteles tárgyak, berendezések ezrei teszik látványossá, ugyanakkor szórakoztatóvá is a múzeumot. A kiállítások pedig nagyon gyakran nem csak némán megnézegethető vitrintárgyak, hanem nagyonis használhatóak. A vendéglőben ma is folyik kiszolgálás, a pajtában rendezvényeket tartanak, minden helyiségbe be lehet menni a borospincétől a dohányszárító pajtáig. Ma már szinte teljesen eltűnt világ bontakozik ki előttünk, melynek bizonyos darabjait a félmúltból még talán felismergethetünk, de pl. a bognár, a kalapos, a suszter, a szíjgyártó műhelyében már aligha tudnánk megnevezni az ott kiállított tárgyaknak a töredékét sem! A tejcsarnok vagy a jegespince funkciójáról meg már sokaknak fogalma sem lehet... A határőr bódé előtt elhagyott, régi trabanton még mosolyoghatunk is tán, ahogy a vándorcigányok lakókocsija sem egy mindennapi látvány manapság. A gazdaház portáján az egyik kukoricagórét a látogató gyermekek számára kis búvóhellyé alakították át, de az 50 évvel ezelőtti gyermekbicikliket sem véletlenül "felejtették" a vendéglátók a főútvonalon...

A Falumúzeumban találunk magyar nyelvű térképet és a helyet ismertető szórólapokat is. Ráadásul meglepően sok magyar nemzetiségű munkatárs dolgozik itt, így sem a jegyvásárlás, sem a múzeumshop, vagy a hangulatos fogadóban való rendelés nem jelenthet gondot a németül nem beszélőknek sem! A hely honlapja (németül) : www.dorfmuseum.at
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)