Fájdalmas Szűzanya-oszlop (Pietà)

Szakrális plasztika, szobor
Fő tér (Hauptplatz)
Rövid leírás:
Rohonc város fő terén, a teret uraló római katolikus plébániatemplom déli főbejárata előtt igen igényes kialakítású, kőből faragott, barokk szoborcsoport áll. Ennek központi eleme egy hasáb alakú, párkánnyal díszített lábazaton álló, alul dór, felül kompozit fejezetes oszlop. Ennek tetején életnagyságnál némileg kisebb méretű Pietà jelenet látható. Az álló helyzetben ábrázolt, köpenyt viselő Fájdalmas Szűzanya karjaiban tartja a keresztről levett, halott Jézust. Mária szívébe két oldalról egy-egy aranyozott tőr fúródik. Az oszlop lábazatán a Batthyány család plasztikusan megformált címere látható.

Az oszlopot kő pillérekkel gyámolított, remek barokk stílusú, kovácsolt vas korlátok övezik, a pilléreken egy-egy angyalfigura szobrával.

Az oszlopot 1710-11-ben emeltette a várost birtokló Batthyány család hálából a környéken pusztító pestis járvány befejeződése alkalmából. Még e század végén egy különösen erős szélvihar megrongálta az alkotást, de restaurálás után 1793-ban újra felállították.

Alexandriai Szent Katalin templom előtt álló szoborcsoport jó állapotú

Díszkút (0.112 km)